Pieczywo
Gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth znajduje się w woj. mazowieckim, 90 km na północny-zachód od Warszawy, w małej wsi o nazwie Grzybów. Peter jest Szwajcarem, który w 1989 roku przeprowadził się do Polski i kupił gospodarstwo. Od początku prowadził je metodami ekologicznymi. Jeszcze w Szwajcarii ukończył szkołę rolnictwa biodynamicznego. Ewa natomiast urodziła i wychowała się w Warszawie, z wykształcenia jest biologiem-antropologiem. W 1992r. przeprowadziła się na wieś. Gospodarstwo Ewy i Petera posiada certyfikat od 1991 roku, od początku jednostką certyfikującą jest Agrobiotest. W sumie gospodarują oni na 28 hektarach, z czego 16 hektarów mają na własność, a pozostałe 12 dzierżawią.
Ponad połowę areału (ok 12 ha) zajmują łąki i pastwiska (8 ha), które stanowią podstawę pożywienia dla zwierząt znajdujących się na gospodarstwie: 26 kóz, 2 koni, 7 krów oraz 3 jałówek. Zarówno krowy, jak i kozy hodowane są na mleko. Na pozostałym obszarze (8 ha) uprawiane są zboża, rośliny motylkowe, dynie i buraki pastewne oraz gryka. Na gospodarstwie znajduje się park maszynowy, obejmujący m.in.: traktor, pług, glebogryzarkę, siewnik, łuszczarkę i agregat przedsiewny.
Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnię: serownię, w której produkują dojrzewający ser żółty oraz piekarnię. W sumie, co tydzień produkują ok 20 kg sera. W piekarni natomiast tygodniowo wypiekanych jest ok 1000 bochenków Chleba Hrubego. Na terenie gospodarstwa znajduje się również młyn, w którym mielone są ziarna na mąkę wykorzystywaną do wypieku chleba oraz piec chlebowy opalany drewnem.